Veneen tankkaus

Veneilykesä on täydessä vauhdissa ja hinku vesille on kova! Ulapalle ei kuitenkaan kannata lähteä tyhjällä tankilla. Epähuomiossa tankkiin lipsahtaakin väärää polttoainetta. Miten tässä tilanteessa tulisi toimia? Venehotellin huoltopäälikkö Kimmo vastaa!

Tarkista

Vahingon välttämiseksi tarkista aina, mitä polttoainetta olet tankkaamassa veneeseesi. Jos et ole täysin varma, onko veneesi diesel vai bensakäyttöinen, voit varmistaa asian esimerkiksi veneen käyttöohjeista, rekisteriotteesta tai muista merkinnöistä. Jos vahinko on jo sattunut ja tankkiin on joutunut vääränlaista polttoainetta, lopeta tankkaus heti. Tankki tulee tyhjentää ja väärä polttoaine poistaa.

Älä käynnistä

Älä käynnistä moottoria tai lähde ajamaan veneellä! Pienikin määrä dieseliä bensakoneessa voi vaurioittaa moottoria. Diesel koneet kestävät jonkin verran bensaa dieselin seassa, mutta tietyn rajan ylitettyä tulee vahinkoja. Pienimmällä harmilla siis selviää, kun moottoria ei yritä käynnistää, jolloin väärää polttoainetta ei pääse virtaamaan polttoainejärjestelmään. Näin vältytään suuremmilta vaurioilta ja huoltotöiltä.

 

Pyydä apua

Joka tapauksessa tankkausvirheen sattuessa, ei veneellä pääse liikkumaan. Paras vaihtoehto onkin pyytää ammattimaista huoltoapua tarkistamaan suodattimet, polttoainelinjat ja ruiskutuspumppu siltä varalta, ettei väärää polttoainetta ole jäänyt järjestelmään. Ammattiapua onkin paras tilata paikan päälle vahingon sattuessa. 

Yleisesti ottaen oikeat paikat järjestelmän kuntoon saattamiselle ovat konekohtaiset merkkihuollot ja telakat, mutta yritykset kuten Fuelpatrol ja Merina tulevat tarvittaessa myös paikan päälle apuun. Kannatta myös liittyä Meriripelastusseura Trossin jäseneksi, jonka jäsenetuina saat mm. hinauksen rantaan vahingon sattuessa vesillä! 

Testaa

Kun polttoainejärjestelmä on puhdistettu, täytä säiliö oikealla polttoaineella. Jos veneesi on bensakäyttöinen, varmista, että käytät oikeaa bensiinityyppiä ja noudatat valmistajan suosituksia. Tarkista vielä moottorin toiminta ennen vesille lähtöä. Käynnistä moottori varovasti ja kuuntele epätavallisia ääniä tai toimintahäiriöitä. Jos huomaat mitään poikkeavaa, pysäytä moottori ja ota yhteys asiantuntijaan!

Katso mitä veneesi säilytys huoltoineen ja hoitoineen maksaisi Venehotellissa!

Tankkaus