veneily

Maksimoimalla veneesi polttoainetehokkuuden, säästät rahaa, polttoainetta ja ympäristöä. Listasimme muutamia vinkkejä, jotka auttavat sinua saavuttamaan paremman polttoainetehokkuuden veneillessä!

Vinkkejä parempaan polttoainetehokkuuteen

Älä aja kaasu pohjassa

Veneen nopeus vaikuttaa suuresti polttoaineen kulutukseen. Yleensä taloudellisin nopeus on hieman hitaampi, joten vältä kaasu pohjassa ajamista ja ylläpidä sen sijaan tasaista, maltillista nopeutta. 

Vältä ylimääräistä painoa

Varmista, että veneessäsi ei ole tarpeetonta painoa, kuten ylimääräisiä varusteita tai tarvikkeita. Raskas kuorma lisää vetovoimaa ja lisää polttoaineen kulutusta.

Aja plaanissa

Myös plaanissa ajaminen vähentää polttoaineen kulutusta ja parantaa veneen suorituskykyä. Plaanissa ajaminen vaatii tietyn nopeuden saavuttamista, jotta veneen runko pystyy nousemaan veden pinnan yläpuolelle ja veden vastus pienenee. Tällöin vene siis liikkuu suurella nopeudella pienemmällä vastuksella. Kokeilemalla eri trimmauskulmia moottorille, löydät optimaalisen asennon plaanissa ajamiseen!

Suunnittele reitti etukäteen

Ennakoi vesillä liikkumista suunnittelemalla reitti etukäteen. Yritä välttää aallokkoisia tai vastatuulisia alueita, jotka voivat mm. vaikeuttaa plaanissa ajamista ja lisätä polttoaineen kulutusta. Voit myös suunnittella reitin siten, että minimoit matkan pituuden. 

Seuraa polttoaineen kulutusta

Nykyaikaiset navigointilaitteet tarjoavat tarkkoja mittareita, joiden avulla voit seurata veneesi polttoainekulutusta ja tehdä tarvittavia toimenpiteitä ajon aikana.  Plotterista kannattaakin esimerkiksi seurata, kuinka monta litraa per maili (1 meripeninkulma) veneesi kuluttaa polttoainetta. Mitä pienempi luku on, sitä taloudellisemmin ajat!

Pidä pohja kunnossa!

Myös veneen pohjan kunto vaikuttaa huomattavasti veneen nopeuteen ja sitä kautta polttoainetehokkuuteen. Säännöllinen pohjan puhdistus ja maalaus estävät kasvuston, kuten levien ja näkkien, tarttumisen veneen runkoon. Kasvusto voi lisätä vastusta ja vähentää veneen nopeutta ja polttoainetehokkuutta.

 

 

Pohjan kunnossapito Venehotellissa

Polttoainetehokkuuden maksimoimiseksi veneen pohja on hyvä pestä säännöllisesti. Venehotellilla voitkin varata pesun vaikka kesken kauden, odottaessa! Venehotelli sijaitsee Inkoossa hyvien vesiyhteyksien varrella ja paikalle voit poiketa lyhyelläkin varoajalla. Pesun lisäksi Venehotellin palveluihin kuuluvat myös kokonaisvaltaisemmat pohjan kunnostus- ja maalaustyöt talvisäilytyksen yhteydessä.

Venehotellin huotopäällikkö ja pohjamaalausten erikoisasiantuntija, Kimmo Hytönen kertoo, että myrkkymaalien rinnalle on tullut myös myrkyttömiä, ekologisia vaihtoehtoja. Tästä hyvä esimerkki on liukaspintainen Hempel Silic One -silikonimaali, johon näkin on vaikea tarttua kiinni. Myrkyttämyytensä lisäksi maali on ekologinen myös liukkautensa ansiosta ja sen avulla onkin mahdollista parantaa polttoainetehokkuutta jopa 30%.

Hempelin uusi maali on niin liukas, että se tekee veneen nostamisesta liinoilla haastavaa – jopa mahdotonta. Venehotellille Kesän lopussa saapuva uusi trukki on kuitenkin ratkaisu tähän ongelmaan! Trukilla nostaessa, laskiessa ja liikuttaessa veneet lepäävät tukevasti trukin haarukan päällä, eivätkä liukkaimmatkaan pohjat pääse lipsumaan kyydistä!

Katso mitä veneesi säilytys huoltoineen ja hoitoineen maksaisi Venehotellissa!

 

PolttoaineVeneenhoitoYmpäristöystävällisyys