Miten veneen akut säilyvät hyvin? Lue viisi vinkkiä!

Veneessä akut tarjoavat virtaa erilaisille sähkölaitteille, kuten navigointijärjestelmille, valaistukselle, viihde-elektroniikalle ja moottorin käynnistysjärjestelmälle. Akut toimivat myös varavirran lähteenä silloin, kun veneen moottori ei ole käynnissäSiksi onkin tärkeää huolehtia veneen akuista oikein myös veneilykauden aikana. Kokosimme yhteen viisi vinkkiä siihen, miten saat  akut säilymään hyvänä läpi kauden ja kuinka voit estää niiden tyhjenemisen!

 

Viisi vinkkiä akkujen säilymiseen

  1. Kytke akut pois päältä, kun vene ei ole käytössä. Veneessäsi on päävirtakatkaisija tai kytkin, jolla voit kytkeä akut pois päältä, kun vene ei ole käytössä. Tällä tavalla estät turhan virran kulumisen!
  2. Turhat sähkölaitteet pois päältä. Kun vene on käyttämättömänä satamassa, älä jätä sähkölaitteita, kuten valoja, radiota, jääkaappia ja navigointijärjestelmiä turhaan päälle. Vältä myös laitteiden yhtäaikaista käyttöä virran säästämiseksi.
  3. Maasähkö. Monissa satamissa on tarjolla maasähköliitäntä, joka mahdollistaa sähkölaitteiden käytön akkuja ja ympäristöä kuluttamatta. Jos veneessäsi siis on maasähköjärjestelmä, käytä sitä satamassa ollessa! Maasähköjärjestelmiä voi myös jälkiasentaa veneisiin. 
  4. Aurinkopaneelit. Harkitse aurinkopaneeleiden asentamista veneeseen. Ne voivat auttaa pitämään akut ladattuina ja toimintakunnossa, silloinkin, kun vene ei ole käytössä.
  5. Tarkista akkujen kunto. Varmista, että veneen akut ovat kunnossa ja niissä ei ole vuotoja tai vaurioita. Huonokuntoiset akut voivat tyhjentyä nopeammin ja aiheuttaa turvallisuusriskejä. Tarvittaessa vanhat akut tulee vaihtaa uusiin.

 

Akkujen huolto talven aikana

Paras tapa varmistaa akkujen toiminta veneilykauden koittaessa, on huoltaa, ladata ja säilyttää niitä oikeaoppisesti talven aikana. Venehotellissa akuista huolehtiminen onkin yksi tärkeä osa veneen talvisäilytystä ja huoltoa.

Akkujen kunto voi veneilykauden aikana laskea huomattavasti, vaikka sitä ei varsinaisessa käytössä huomaaisikaan. Sen vuoksi Venehotellissa testataan kaikki veneen akut syksyisin, veneen tullessa talvisäilytykseen. Akut ladataan täyteen ja  toinen akkunapa irrotetaan ennen hyllyyn siirtoa. Akut ladataan ja testataan toisen kerran keväällä ennen vesillelaskua.

Talven pitkä seisonta ja akkujen käyttämättömyys poimii myös pois huonot omenat korista. Joidenkin akkujen testerillä mitattava kunto saattaa olla juuri ja juuri hyvän rajalla, mutta seisonnan jälkeen niiden kunto onkin romahtanut lopullisesti, vaikka ne ovat ladattu täyteen ennen säilytykseen siirtoa. Hyvä-kuntoiset ja oikein veneilykauden aikana huolehditut akut selviävät hyvin talven säilytyksestä!

Katso mitä veneesi säilytys huoltoineen ja hoitoineen maksaisi Venehotellissa!

 

HuoltoSäilytyspalveluVeneenhoito