veneen pohjan pesu

Venehotellin huoltopäällikkö ja maalausten erikoisasiantuntija Kimmo Hytönen vastaa asiakkaidemme yleisimpiin kysymyksiin, jotka koskevat pohjan maalaamista.

 

Pitääkö veneen pohja maalata joka vuosi?

 

Lyhyt vastaus on kyllä.

 

Useimmat myrkkymaalit on suunniteltu kestämään periaatteella ”yksi kerros, yksi kausi”. Maalit luovuttavat myrkkynsä kauden aikana ja sen jälkeen maalista on enää rakenne jäljellä. Ajatus on sama, kuin jos pullon kaataa tyhjäksi, jäljelle jää tyhjä pullo.

 

Miksi ihmeessä maaleja ei tehdä kestävämmiksi?

 

Eri säädökset ohjaavat maaleja kahdella tavalla. Ensinnäkin ne määräävät sen, kuinka myrkyllisiä maalit ovat, eli millaisia biosidi-pitoisuuksia saa olla ja toiseksi sen, mikä on maksimaalinen luovutus. Eri maalit luovuttavat myrkkyä eri tahtiin, mutta aina korkeintaan tietyn maksimin kaudessa.

 

Voiko ajatella säästävänsä vaivaa ja rahaa sillä, että vetää vaikka kolme kerrosta kerralla?

 

Periaatteessa kyllä, koska silloin saa kolmen kauden suojan yhdellä tilauksella. Tosin kun käsitellään uusi pohja, siihen laitetaan kolme kerrosta myrkkyä alkuun, ja se kestää kaksi vuotta yleensä hyvin, mutta kolmannesta ei ole varmuutta, sillä ensimmäinen kerros sekoittuu osittain pohjamaaliin eli primeriin. Pohjan laatu vaikuttaa myös. Jos huonoon, lohkeilevaan pohjaan vetää viisi kerrosta, niin ei se siellä viittä kesää pysy. Todenäköisesti se palvelee vain yhden kauden ja loppu irtoaa syksyllä pohjaa pestessä, koska tarttuvuus huonoon pintaan on huono.

 

Pitääkö pohja hioa ennen maalaamista?

 

Kun säilytät venettä meillä, niin ei. Me pesemme pohjan puhtaaksi aina saman tien veneen noston yhteydessä. Käytämme painepesurin lisäksi aina myös pesuaineita, jotta orgaaninen aines pehmenee ja lähtee varmasti pois. Pohjaa ei tarvitse hioa, koska se on meillä aina puhdas, ja maalin liuottimet sitovat uuden maalin vanhaan kerrokseen.

 

Miksi veneen pohja pitää maalata?

 

Jos omistaja haluaa, että veneen pohjaan ei kasva levää ja näkkejä, siihen maalataan uusi aktiivinen myrkkypinta. Jos maalausta ei suoriteta, vanha pinta edelliseltä kaudelta on myrkytön eikä se enää toimi.

 

Katoaako myrkky maalista, jos vene ei ole vedessä?

 

Maaleilla on maksimiaika siihen, kuinka monta kuukautta ennen vesillelaskua voi maalata. Joillakin maaleilla se on 3kk, toisilla 6kk ja joillakin jopa vuosi. Tämän ajan jälkeen maalivalmistaja ei enää lupaa, että maali toimii luvatulla tavalla. Venehotellissa nämä ajat otetaan luonnollisesti huomioon. Aika on maalin pahin vihollinen sekä vedessä että kuivalla.

 

Minulla on uusi vene, tarvitseeko sen pohja maalata?

 

Uusissa veneissä ei välttämättä ole pohjassa myrkkymaalia. Joiltakin valmistajilta pohjamaalin saa lisävarusteena, mutta tietyt tehtaat eivät maalaa yhtään venettään edes pyynnöstä. Jos tilaat uuden veneen, me voimme hoitaa pohjan maalauksen sinulle. Jotkut veneenostajat ovat huomanneet pohjamaalin puutteen vasta ensimmäisen kesän jälkeen, kun koralliriuttaa on raahattu mukana, vene ei ole kulkenut mihinkään ja polttoaineenkulutus on ollut kauhea.

 

Onko myrkkymaali ainoa vaihtoehto pohjan käsittelyyn?

 

Myrkkymaaleille on vähitellen tullut myös myrkyttömiä ekologisia vaihtoehtoja kuten liukaspintainen Hempel Silic One -silikonimaali, johon näkin on vaikea tarttua kiinni. Hempelin mukaan se kestää kaksi vuotta, mutta kolmantena sitä pitää jo lisätä.

 

Seaboostin Overdrive on hydrofiilinen eli se imee itseensä vettä, jolloin vesi pehmentää sitä ja siitä tulee liukas ja näkille hankala tarttumapinta. Se ei estä tarttumista kokonaan, mutta on helpompi puhdistaa. Se on suunniteltu tiheään pesuun painepesureita ja harjakoneita varten. Kun näkki ei pääse juurtumaan, sen kanta lähtee pois. Tätäkin maalia tulee lisätä 3 – 4 vuoden välein.

 

Kotimainen EpuCoat puolestaan ei ime vettä vaan on erityisen tiivis, kova ja kiiltävä pinnoite. Siihenkin on näkin vaikea tarttua. Se kestää sekä painepesurin että harjapesun, ja pesua myös suositellaan. EpuCoatiin on keväisin hyvä lisätä jälkikäsittelyaine, joka palauttaa liukkauden uutta kautta varten. EpuCoatin erikoisuus on se, että sitä käytetään pohjan lisäksi myös veneen kylkiin. Se palauttaa värit ja kiillon ja poistaa vahaamisen tarpeen.

 

Näille uusille maaleille yhteistä on myös se, että ne lisäävät polttoainetaloudellisuutta. Kun pinta on uusi ja liukas, kitka vähenee. Kaikki kolme soveltuvat sekä lasikuidulle että alumiinille. Kaikki myrkkymaalit sen sijaan eivät sovi alumiinille, sillä joidenkin maalien tehoaineena toimiva kupari syövyttää alumiinia. Meillä voit olla varma, että veneesi ei saa väärää maalia.

 

Vaatiiko myrkkymaali alleen pohjamaalauksen?

 

Kyllä tarvitsee. Lasikuituveneessä tarvitaan gelcoatin ja myrkkymaalin väliin primeri, joka sekä suojaa venettä kosteudelta että sitoo myrkkymaalin pohjaan. Myös alumiiniveneisiin tarvitaan primeri, jotta alumiini ei pääse syöpymään ja myrkky pysyy kiinni. Eri primereitä on paljon, ja tarvittavien kerrosten määrä riippuu tuotteesta. Useimmiten lasikuituun tarvitaan 5 – 7 ja alumiiniin 2 – 3 kerrosta. Veneliikkeet eivät aina tee asioita näin huolella, vaan myyvät edullista palvelua ja tinkivät samalla kerrosten määrästä. Me Venehotellissa kerromme mielellämme, mitä juuri sinun veneesi tarvitsee ja mistä hinta muodostuu eli saa ottaa yhteyttä. Tyhmiä kysymyksiä ei ole. 

 

kimmo@venehotelli.fi, +358 50 5050 456