Ylläpitovahaus August Race

Venehotellin henkilökunta tietää veneiden vahauksesta paljon. Jos ei aivan kaikkea, niin ainakin aivan älyttömästi. Seuraavassa summeeraamme vahauksen erot pähkinänkuoressa.

 

Kaikissa tapauksissa vene pestään ensin kunnolla, ja tämähän Venehotellissa sisältyy säilytyksen hintaan. Sen jälkeen Vene joko ylläpitovahataan käsin tai telakkakielellä myllytetään, eli kiillotetaan koneellisesti.

 

Jos vene on hyvässä kunnossa, ylläpitovahaus käsin eli käsivahaus riittää.  Jos vene on haalistunut tai naarmuuntunut, vene pitää ensin kiillottaa hiovilla kiillotusaineilla. Tätä kutsutaan myllytykseksi.

 

Oikein huonokuntoinen pinta voi vaatia vesihionnan ennen kiillotusta. Vesihionnassa auringossa palanut pintakerros poistetaan, sen jälkeen pinta kiillotetaan ja lopuksi imeytetään vahaa kiiltävään pintaan, jotta se säilyisi.

 

Käsivahauksessa vahakemikaali siis imeytetään käsin pintaa ilman koneita ja pyyhitään puhtaaksi. Itseasiassa tämä on toimenpide, joka kannattaisi tehdä myös kesken kauden, sillä auringonvalo ja merivesi ehtivät tehdä tuhojaan yllättävänkin nopeasti.

 

Pienehkössä 6 metrin veneessä käsivahaus on muutaman tunnin urakka, mutta myllytys voi viedä jopa yli 10 tuntia.

 

Gelcoat pinnan laatu vaikuttaa vahauksen työläyteen. Eri geelivalmistajien tuotteissa on eroja: Millainen on UV-suoja? Kuinka paljon kaasukuplia on tullut kovetusvaiheessa, eli kuinka reikäinen pinta on? Kaasukuplien määrään puolestaan vaikuttaa kovettajasuhteet, vallitsevat lämpötilat ja muut olosuhteet. Esimerkiksi joissakin jenkkiveneissä saattaa olla hyvin tehdyt kyljet, vaikka vene muuten ei olisi erityisen laadukkaasti rakennettu.

 

Vahaus kannattaa tehdä vuosittain, sillä hyväkin gelcoat kestää huonosti UV-säteilyä. Ei ole myöskään olemassa vahaa, joka pysyisi meriolosuhteissa koko kauden. Keraamisilla pinnoitteilla voidaan saavuttaa kaksi, kolme tai jopa viisi vuotta kestävä pinta. Alustavien kokemusten mukaan uutta suomalaista Epu Coatia ei tarvitse uusia edes 5 vuoden jälkeen.

Venehotelli suosittelee vahaukseen ja pintojen ylläpitoon brittiläisen August Racen veneenhoitotuotteita.

Veneen pintojen ylläpito on estetiikan lisäksi suora investointi veneen arvoon. Kipparissa oli hiljattain artikkeli aiheesta, jonka löydät täältä.

 

August raceSäilytyspalveluVahausVeneenhoito