Mitä veneelle tehdään talven aikana? Tarkistuslistoilla veneen talvisäilytys hipoo huippulaatua!

Oletko koskaan miettinyt, mitä veneelle tapahtuu sen jälkeen, kun se tuodaan Venehotellille viettämään talvea? Jatka lukemista ja ota selvää, mitä huippulaadukas veneen talvisäilytys pitää sisällään!

Vastaanottokysely

Veneen säilytykseentuonnin yhteydessä veneen omistaja täyttää Venehotellin vastaanottokyselyn. Kyselyn avulla varmistetaan, että vene saa parhaan mahdollisen hotellikokemuksen. Kyselyssä selvitetään muun muassa, onko veneessä havaittu vikoja kauden aikana, ja mitä toiveita omistajalla on säilytystä ja tulevaa kautta ajatellen. 

Tarkistuslistat lisäävät tarkkuutta

Veneen omistajan täyttämä vastaanottokysely antaa hyvää tietoa veneen ominaisuuksista, kunnosta ja mahdollisista vioista. Jotta mitään ei kuitenkaan jäisi huomaamatta, eikä ikäviä yllätyksiä seuraavan kauden alkaessa ilmenisi, on Venehotellilla käytössä myös omat yksityiskohtaiset tarkistuslistat. Tarkistuslistoja käytetään ympäri vuoden eri toimenpiteitä tehtäessä, kuten veneen vastaanottotarkastuksessa, keväällä asiakkaalle luovutuksen yhteydessä sekä moottorihuolloissa. Venehotellissa veneet koeajetaan ammattilaisten toimesta ennen vesiltänostoa sekä vesillelaskun jälkeen.

Kaikki tarkistuslistat on koottu Venho-Appiin, joka on käytössä Venehotellin jokaisella työntekijällä. Venho-appiin merkataan venekohtaisesti, kaikki tarkistuslijoten mukaan läpi käydyt kohdat, mahdolliset viat ja tehdyt korjaukset. Näin ollen henkilökunnan on helppo seurata veneen Säilytysprosessia ja huoltotoimenpiteitä, eikä mitää jään huomaamatta. 

 

Vastaanottotarkastus

Kun vene tuodaan syksyllä Venehotellille viettämään talvea, sille tehdään perusteellinen vastaanottotarkastus. Vastaanottotarkastuksen avulla pyritään saamaan tarkka kuva veneen kunnosta ja tarvittavista huoltotoimenpiteistä. Vastaanottotarkastusta varten rakennetun tarkistuslistan avulla veneestä käydään läpi kaikki ne kohdat, jotka kyseisessä veneessä tulee toimia niin kuin pitää. Pelkkään vastaanottotarkastukseen kuuluu veneen koosta, varustelusta ja ominaisuuksista riippuen 32 tarkistuslistan kohtaa, joista muutama on moniosainen.

Vastaanottotarkastukseen sisältyy muun muassa:

  • Veneen koeajo
  • Navigointijärjestelmien testaus 
  • Varusteiden ja lisävarusteiden toimivuus
  • Vesijärjestelmien toimivuus
  • Sähköjen toimivuus
  • Veneen nosto trukilla 
  • Pohjan kunnon tarkastus

 

Veneen pesu

Venehotellin yksi perusperiaitteista on, että keväällä hotellilta lähtee aina puhtaampi vene, kuin syksyllä sinne tullessa. Veneen pesu kuuluukin kiinteänä toimenpiteenä veneen säilytyspakettiin! Vesiltä nostamisen jälkeen vene siirretään suoraan pesupaikalle, jossa se saa huolellisen ja ympäristöystävällisen pesun.

Venehotellilla on käytössä ympäristöystävälliset pesu- ja kiillotusaineet sekä veneiden pesuvesien puhdistukseen kehitetty suodatin. Suodatin on kytketty vedenpuhdistusjärjestelmän perään, jossa vesi pumpataan ensin hiekan- ja öljynerotuskaivojen läpi. Järjestelmän myötä veneiden pesusta ei enää päädy Itämereen sinne kuulumattomia ravinteita, öljyjä, myrkkymaalihiutaleita, raskasmetalleja tai muita myrkkyjä.

–> Lue lisää ympäristöarvoistamme <–

 

 

Glykolin ajo jäähdytysjärjestelmään

Pesun yhteydessä veneen moottoriin ajetaan glykolia, jonka tarkoituksena on suojella moottoria ja jäähdytysjärjestelmää talvisäilytyksen aikana. Glykoli estää moottorin ja jäähdytysjärjestelmän jäätymisen ja suojaa moottorin sisäisiä metallipintoja ruostumiselta ja korroosiolta. Tämä on tärkeää veneen moottorin pitkäaikaiselle toimivuudelle. 

Akkujen testaus ja lataus

Veneilykaudenauden aikana akkujen kunto voi laskea huomattavasti, vaikka sitä ei varsinaisessa käytössä välttämättä huomaisikaan. Sen vuoksi syksyllä, veneen saapuessa säilytykseen, testataan kaikki veneen akut. Akut ladataan täyteen ja toinen akkukanava irrotetaan.

Akut ladataan ja testataan toisen kerran keväällä ennen vesillelaskua. Talven pitkä seisonta ja akkujen käyttämättömyys poimii myös pois huonot omenat korista. Joidenkin akkujen testerillä mitattava kunto saattaa olla juuri ja juuri hyvän rajalla, mutta seisonnan jälkeen niiden kunto onkin romahtanut lopullisesti, vaikka ne ovat ladattu täyteen ennen säilytykseen siirtoa. Hyväkuntoiset ja oikein veneilykauden aikana huolehditut akut selviävät hyvin talven säilytyksestä. Syksyllä ja keväällä havaitut huonossa kunnossa olevat akut ilmoitetaan asiakkaalle ja sovitaan vaihdosta.

–> Lue lisää akkujen säilymisestä <–

 

Moottorin tarkistus ja merkkihuolto

Venehotellilla veneen moottorit tarkistetaan vaikka vikoja ei olisi kauden aikana havaittukaan. Moottori tulisi tarkistaa aina, vaikka veneilytunteja ei olisi kauden aikana kertynyt. Rasituksella olevien osien, kuten hihnojen,
laakereiden, kiristimien, ohjauksen, pakojärjestelmän ja vetolaitteen kunto tarkastetaan moottorivalmistajien antamien ohjeiden mukaisesti. Lisäksi huomioidaan veneen ja moottorin elektroniikka. 

Huolto on halvin korjaus!

Varsinaisista moottorihuolloista sovitaan yhdessä veneen omistajan kanssa, mutta suosittelemme moottoreiden huoltamista aina veneilykauden päätteeksi. Säännöllinen ja perusteellinen moottorihuolto on äärimmäisen tärkeä toimenpide, sillä se ennaltaehkäisee suurempia ongelmia (ja laskuja) sekä pidentää moottorin ikää! 

Venehotellissa onnistuu lähes kaikkien moottorivalmistajien valtuutettu merkkihuolto. Ammattilaisemme tekevät kausihuollot aina moottorivalmistajan antamien huolto-ohjeiden mukaisesti ja alkuperäisosia käyttäen syksyisin. Syksyllä huolletut moottorit ovat valmiina kevättä varten, eikä ikäviä yllätyksiä ilmene enää veneilykauden alussa. Moottorit tarkistetaan uudelleen keväällä, ennen veneen luovuttamista asiakkaalle. 

–> Lue lisää nykyaikaisesta moottorihuollosta <– 

 

 

Kosteuden poisto ja varusteiden kuivatus 

Myös veneen irtovarusteet, kuten patjat, pelastusliivit, köydet ja fendarit talvehtivat Venehotellilla! Ennen hyllyyn siirtämistä kaikki varusteet kuivatetaan, matot imuroidaan ja veneen luukut avataan, jotta kosteutta ei jää ei veneen rakenteisiin. Keväällä kauden pääsee siis aloittamaan kuivilla ja raikkailla varusteilla! 

Kosteus poistetaan myös veneen muista järjestelmistä, jotta sen aiheuttamia vaurioita, kuten ruostumista tai korroosiota ei pääse tapahtumaan talven aikana

Huputus ja hyyllyyn nosto 

Kun kaikki syksyn tarkistuslistojen kohdat on käyty huolelliseti läpi ja asiakkaan kanssa sovitut toimenpiteet on suoritettu, on veneen aika siirtyä hyvin ansaitulle levolle omaan suiteensa! Puhdas, huollettu ja kuivattettu vene huputetaan, jotta pölyä ja likaa ei pääse kertymään veneen pinnoille säilytyksen aikana. 

Huputuksen jälkeen vene siirretään tai nostetaan sille varatulle paikalle talvehtimaan. Venehotellin kahteen säilytyshalliin mahtuu tällä hetkellä viiteen kerroshyllyyn yli 400 keskikokoista alle 11 metrin pituista moottorivenettä. Kookkaammat, 10–13 metriset veneet talvehtivat lattiatasolla. Upouuden Amerikasta tilatun trukin ansiosta Venehotellin nostokapasiteetti kasvaa Targa 37:n kokoisiin veneisiin!

Venehotellin hallit on suunniteltu niin, että veneen saa tarvittaessa uudestaan vesille lyhyelläkin varoitusajalla – vaikka keskellä talvea jos jäät antavat periksi! 

–> Tutustu talviveneilijän muistilistaan <–

 

 

Veneen luovutus asiakkaalle

Keväällä hyvin onnistuneen hotelliloman jälkeen on jälleen aika valmistautua seuraavaan veneilykauteen ja luovuttaa vene omistajalleen. Ennen luovutusta veneelle tehdään kuitenkin vielä perusteellinen tarkastus, jotta kaikki on varmasti kunnossa kautta varten. Veneen luovutuksen yhteydessä käydään läpi 44 tarkistuslistan kohtaa ja suoritetaan asiakkaan kanssa yhdessä sovittuja toimenpiteitä, kuten pohjan maalaus tai akkujen uusiminen.

Luovutustarkastukseen kuuluu muun muassa:

  • Akkujen tarkastus ja lataus
  • Moottorin tarkastus valmistajan ohjeiden mukaan
  • Sammuttimen huolto
  • Vesillelasku
  • Koeajo

 

Veneen talvisäilytys – hintaan sisältyy:

  • Veneen nosto ja vesillelasku
  • Veneen tarkastus ja koeajo sen tullessa talvisäilytykseen
  • Veneen pesu ja lattioiden sekä mattojen imurointi
  • Varusteiden kuivatus
  • Akkujen lataus ja testaaminen
  • Moottorin makeavesi- tai glykoliajon sekä perätulpan avaaminen
  • Moottorin tarkastus valmistajan ohjeiden mukaan
  • Käsisammuttimen huolto
  • Veneen suojaus pölyltä säilytyspaikalla
  • Veneen tarkastus ja koeajo ennen asiakkaalle luovutustua

Säilytyspalvelun voit täydentää monipuolisilla lisäpalveluilla valtuutetusta moottorihuollosta lähtien.

–> Kokoa veneellesi säilytys- ja huoltopaketti <–