Vene pestään ja pohja maalataan. Veneestä huolletaan moottori. Sammuttimet tarkastetaan ja akut ladataan. Mutta, miten on lämmittimien laita? Tilataanko niille huolto vai odotellaanko yleisesti vikojen tuomaa epämukavuutta ennen kuin asiaan tartutaan?
Säntillisyys veneiden lämmittimien huoltamiseen on hatara. Ammattihuoltojen tekijöitä on vähän ja lämmittimiä ei yksinkertaisesti ole totuttu huoltamaan. Ehkä kriittinen huoltovälikin on epäselvä. Syystä tai toisesta, lämmittimen tarkistus ja huolto jäävät useimmilla tekemättä ja tehdään vasta sitten, kun on pakko. Eli, kun lämmitin sanoo sopimuksensa irti. Automaailmasta luontainen verrokki löytyy ilmastoinnista. Kun tuulettimista alkaa puskemaan pelkkää kuumaa ilmaa, tulee kiire korjaamolle. Kun veneen lämmitin hajoaa viileissä ja kosteissa olosuhteissa, tipahtaa veneretken mukavuusaste reippaasti alemmas. Pahimmillaan huoltamattomuus on jopa hengenvaarallinen riskitekijä.
Venehotellin huolto -ja myyntipäällikön Kimmo Hytösen mukaan lämmitin olisi syytä tarkistuttaa ja huollattaa vähintään viiden vuoden välein. Lähes samaan hengenvetoon Kimmo arvelee, että vain harvojen lämmittimien osalta näin tapahtuu.
Valistunut ja karu arvaus on, että vain murto-osa lämmittimistä huollatetaan tämän syklin mukaisesti, Kimmo arvelee.
Kokemuksen kautta Kimmo tietää, että itse asiassa käyttämättömyys ja vanha polttoaine ovat yleisimpiä syitä toimimattomuuteen. Pieni harhaluulo tulee monesti siitä, että vähän käytetty laite ei tarvitse huoltoa ja sen toimintavarmuus on sidottu käyttötunteihin. Tilanteessa käy monesti päinvastoin. Vähäinen käyttö voi itsessään aiheuttaa paljon ongelmia.
Lämmitin vaatii oikein toimiakseen puhdasta polttoainetta, ei sellaista, joka on seissyt ja vanhentunut tai päässyt tankkibakteerin pilaamaksi, Kimmo perustelee.
Eikä lämmitin ole pelkkä yksittäinen veneen sisuksiin upotettu yksikkö. Siihen liittyvät olennaisesti muun muassa virransaanti, suodattimet ja pakoputki. Huollon yhteydessä kaikki lämmittimeen liittyvät asiat käydään läpi ja tarvittaessa komponentit vaihdetaan uusiin. Lämmittimien huollon sivuuttamisen huomaa usein keskusteluissa asiakkaiden kanssa. Sille ei välttämättä anneta yhtä suurta arvoa kuin muille huoltotöille. Voi myös olla, että hankalan sijainnin takia huolto edellyttää työlästä sisustuksen purkua ja uudelleenkokoamista. Lämmittimen kohdalla pätee kuitenkin sama dynamiikka kuin muissakin huolloissa. Ennakointi vähentää yleensä myös kustannuksia.
Kyllä pahasti kärsineen lämmittimen huolto vaatii aikaa, varaosia ja sitä myöten enemmän rahaa, Kimmo kertoo.
Erityistä huomiota lämmitinhuoltoon
Venehotellissa halutaan korostaa lämmittimien huollon merkitystä. Lämmittimen huoltotarpeen tunnistus on osa Venehotellin vastaanottotarkastusta ja jokaiselle asiakkaalle tarjotaan mahdollisuus huollon hankkimiseen. Lämmitinhuoltoa tarjotaan syksyllä proaktiivisesti, jotta laitteet saadaan kauden aikana ammattihuoltajien kiireettömään käsittelyyn.
Venehotellissa tiedetään, että lämmittimien huoltamiseen erikoistuneita henkilöitä ei ole liikaa. Lämmittimen huolto on oma erikoisalansa, jonka oppiminen edellyttää vahvaa rutiinia ja pitkää kokemusta. Ammattilainen tunnistaa eri merkkien tyyppiviat ja osaa reagoida niihin kerralla oikein. Tästä syystä kaikki huollot suoritetaan auktorisoidun huoltajan toimesta.
Paras hetki reagoida lämmitinhuollon tarpeeseen on ennen nostoa. Silloin lämmitin saadaan irti veneestä ennen kuin vene on pakattu ja nostettu omalle paikalleen hyllyyn.
Venehotellissa veneen kokonaisvaltainen hyvinvointi on pääasia ja tästä syystä lämmittimien huolto on tapetilla nyt.
Lopuksi Kimmo nostaa tapetille TOP 3 -listan siitä, miksi veneiden lämmittimiä tulisi huoltaa
- Turvallisuus
- Toimintavarmuus
- Mukavuus
Lisätietoja:
Huolto -ja myyntipäällikkö
Kimmo Hytönen
+358 50 5050 456
kimmo@venehotelli.fi