Nykyvene vaatii nykyhuollon

Nykyaikaisessa moottoriveneessä on yhä todennäköisemmin perämoottori.

Syitä perämoottorien voittokulkuun on monia: Hevosvoimien määrän kasvu ja yhä hiljaisempi ääni tekevät niistä vaihtoehdon yhä suurempiin veneisiin. Veneen viimeinen metri saadaan veneilijän käyttöön, kun moottori seuraa perässä. Veneen rakentajan ei tarvitse ostaa moottoreita ja sitoa niihin pääomaa, kun veneen ostaja tekee moottorihankinnan vasta loppusuoralla.

Perämoottorin huoltaminen on huoltajalle kätevämpää, koska moottorin saa ”syliin”, mutta siihen ne ”helpotukset” sitten päättyvätkin. Jos ennen vanhaan riitti öljynvaihto ja tulppien tarkastaminen, nykyään tarvitaan erikoistyökaluja, joista tärkein on tietokone.

Veneiden laitteet, kuten plotterit, kaiut, tutkat, viihdejärjestelmät ja moottorit, ovat nykyisin yhtä suurta tietoverkkoa. Ne vaativat merkkikohtaista diagnostiikkaa ja ohjelmistopäivityksiä.

Nykymoottori myös kertoo, jos vikaa on ja missä se on. Turvallisuuden ja suorituskyvyn ylläpito edellyttävät huolto-ohjelman seuraamista – perinteistä veneenhoitoa unohtamatta.

On lopulta makuasia, haluaako sisäperämoottori- vai perämoottoriveneen, mutta nykyaikaisen ammattimaisen huollon tarpeesta ei tarvinne kiistellä. Venehotellissa järjestyy kaikkien merkittävien moottorivalmistajien merkkihuollot.