Veneilyyn vaikuttaa tällä hetkellä niin voimakkaita virtauksia, että niitä voi huoletta kutsua megatrendeiksi. Ihmisillä on nykyään paljon sekä kiirettä että harrastuksia. Harrastukset myös vaihtuvat tiheämpään kuin ennen.

Yhä useammat ostavat suoraan arvokkaan veneen eivätkä käy läpi polkua pienestä jollasta tilavan perheveneen omistajaksi. He osaavat myös ostaa palveluja ja käyttää vapaa-aikansa vapaalla olemiseen. Harvat enää unelmoivat siitä, että saavat hioa, jynssätä, kiillottaa ja korjata.

Modernien moottorien huoltaminen ei enää edes onnistu ilman tietokoneita. Ne ovat sen verran monimutkaisia, että pitää osata muutakin kuin vaihtaa tulpat.

Moottoreista puheen ollen, yhä isommissa veneluokissa on nykyään perämoottorit. Ne valitaan itse sen sijaan, että veneen valmistaja olisi asentanut valmiiksi sisäperämoottorin veneen uumeniin. Pääsyy perämoottoribuumiin on venevalmistajien pyrkimys välttää moottoreihin sidottua pääomaa. Uusi muoti toki sopii hyvin veneilijöille, jotka haluavat veneen viimeisen metrin omaan käyttöönsä ja meille moottoreiden huoltajille, jotka saamme moottorit kätevästi ”syliin”.

Perämoottoribuumin myötä vanhat snurrat ovat kehittyneet tehokkaammiksi, hiljaisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Tämä viimeinen pointti etenkin on tärkeä kaikille meille, jotka haluamme pitää saariston siistinä ja huolta Itämerestä.