TSEKKAUSLISTA TALVISÄILYTYKSEN JÄLKEEN ENNEN VENEILYKAUDEN ALKUA

TSEKKAUSLISTA TALVISÄILYTYKSEN JÄLKEEN ENNEN VENEILYKAUDEN ALKUA

Lue Meripelastusseuran kymmenen vinkkiä veneen keväthuoltoon ja turvalliseen veneilyyn.

Talvisäilytyksen jälkeen ennen veneilykauden alkamista veneen omistajan kannattaa tarkistaa rauhassa, että vene on kunnossa ja omat taidot ajan tasalla. Nämä asiat on syytä tarkistaa ennen veneen veteen laskemista ja säästyt jo monelta.

1. HUOLLA VENE

Ennen vesille lähtöä vene tulee aina huoltaa. Vene kannattaa ainakin pestä ja tarkastella silmämääräisesti, ettei jokin putki ole esimerkiksi päässyt jäätymään. Jos vene on laitettu talviteloille kunnolla, ei töitä ole niin paljoa.

Moottoriveneissä öljyt tulisi vaihtaa jo syksyllä. Keväällä olisi hyvä vaihtaa polttoainesuodatin, jolle pitkään paikoillaan ollut polttoaine ei välttämättä ole tehnyt hyvää.

2 TARKISTA POLTTOAINEMITTARI

Polttoainemittarin lukemaan kannattaa suhtautua keväisin pienellä varauksella, sillä mittari voi jämähtää kylmän talven aikana. Ensimmäisessä tankkauksessa kannattaa varmistaa mittarin toimivuus.
Ensimmäistä tankillista ei kannata ajaa tyhjäksi asti. Meripelastusseura hakee joka kevät ulapalta veneitä, joista on loppunut polttoaine, vaikka mittari näyttää vielä puolta tankkia.

3. HUOLEHDI PELASTUSLIIVIT KUNTOON

Tarkista, että pelastusliivejä on tarpeeksi ja etteivät ne ole homeessa. Tärkeintä on katsoa, että liivit ovat sopivalla mitoituksella veneilyporukkaa ajatellen.

Paukkuliivit täytyy puhaltaa täyteen ja antaa olla täytenä 24 tuntia. Sinä aikana ne eivät saisi tyhjentyä.

4. VARMISTA SAMMUTTIMEN TOIMIVUUS

Sammutin on pakollinen veneessä, jossa mahdollisuus palon syttymiseen on olemassa. Sammuttimeen on tarralla kiinnitetty seuraava huoltopäivämäärä, ja vanhentuneet sammuttimet tulee viedä huoltoon.

Tulipalo veneessä on pelottava tapahtuma ja johtaa usein aluksen jättämiseen, mikäli tulta ei saada aisoihin välittömästi. Sammuttimen huoltoa ei tule laiminlyödä.

5. TARKISTA HÄTÄSOIHTUJEN TAI -RAKETTIEN PÄIVÄYS

Hätämerkinantovälineiden tulisi kuulua jokaisen veneilijän perusvarustukseen. Jotta välineet toimivat hädän hetkellä, täytyy niiden voimassaoloajasta huolehtia. Hätäraketteja ei missään tapauksessa saa hävittää ampumalla. Ilman syytä hätäraketin ampuminen on rangaistava teko, sillä hätäraketti laukaisee aina laajan etsintäoperaation. Vanhentuneita hätäraketteja voi palauttaa sinne, mistä uusiakin ostetaan.

6. TEE VESILLELASKU TURVALLISESTI

Varmista, että veneeseen ei tule vettä ja että moottori lähtee käyntiin jo ennen kuin päästät irti. Ota mukaan myös mela ja köyttä. Joka kevät haetaan veneilijöitä, jotka innokkaasti irrottautuvat trailerista tai laiturista huomatakseen, että moottori ei käynnisty tai sammuu heti käynnistyttyään eikä melaa ole mukana.

7. OTA VENEELLE VAKUUTUS

Veneen vakuuttaminen pelastaa monelta sydämentykytykseltä vahingon sattuessa. Vene on suuri investointi, ja siksi pahan päivän varalle kannattaa ottaa kattava venevakuutus. Paras vakuutus turvaa sekä karilleajon että rikosvahingon ja on voimassa myös talvisäilytyksen aikana.

8. LIITY MERIPELASTUSSEURAN TROSSI-JÄSENEKSI

Kun ulapalla loppuu polttoaine tai sähkövika yllättää, voi veneen hinaamisesta aiheutua satojen eurojen kustannukset. Ihmiset pelastetaan korvauksetta, mutta veneen kiireettömästä siirrosta peritään keskimäärin 306 euron suuruinen omakustannehinta. Meripelastusseuran Trossi-jäsenenä saat veneellesi maksuttoman avun.

Lue lisää Trossista ja muista liittyä Trossi-jäseneksi<https://meripelastus.fi/jasenyys/trossi-jasenpalvelu/?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=trossi&utm_content=veneilijan-tsekkauslista?utm_source=veneilijantsekkauslista&utm_medium=trossi&utm_campaign=trossi> – veneen kiireettömät hinaukset 80 €/vuosi.

9. KERTAA MERIMERKIT JA HÄTÄNUMEROT

Veneilijän on tärkeää muistaa merimerkit, jotta tunnistaa vesillä liikkumisen säännöt ja vaaranpaikat. Merimerkit ja muuta turvallisuustietoa löydät kätevästi ilmaisesta Trossi-sovelluksesta.

Käy myös tutustumassa Trafin Vesillä liikkumisen opas -sivustoon. Voit testata ovatko veneilyn väistämissäännöt, viitat, valomerkit ja hallussa. http://pinnalla.trafi.fi/

Hätänumerot on hyvä tallentaa puhelimeen. Akuutissa hädässä merellä voi soittaa meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000, sisävesillä yleiseen hätänumeroon 112.

Meripelastusseuran Trossi-palvelunumerosta 0800 30 22 30 saa apua vesillä kiireettömissä ongelmatilanteissa.

10. MUISTA HYVÄT MERIMIESTAVAT

Hyvä veneilijä on vastuuntuntoinen ja huomioi toiset vesillä liikkujat ja rantojen asukkaat. Kun noudatat hyviä tapoja ja huolehdit perusasiat kuntoon, on veneily kesän parhaita aktiviteetteja!

Lähde: Meripelastusseura