Pidennä venekuomusi käyttöikää hyvällä hoidolla

Pidennä venekuomusi käyttöikää hyvällä hoidolla

Talvisäilytyksen jälkeen ja uuden veneilykauden alkaessa on syytä muistaa, että Suomen olosuhteissa on usein venekuomulle käyttöä. Kun huolehdit kuomustasi hyvin ja säännöllisesti, on se mukavaa ottaa käyttöön tarvittaessa. VA-Varusteen Ville Vainikainen antaa ohjeet kuomun hoitoon.

Kauden alussa
Näin kauden alussa kannattaa laittaa silikonipohjaista öljyä neppareihin ja vetoketjuihin, jotta ne toimivat moitteetta eivätkä jumiudu.

Puhdista
Puhdista kuomun Sunbrella-kangas säännöllisesti, ennen kuin lika ja rasva pääsevät pinttymään kuomukankaaseen. Käsistä tarttuva hiki ja rasva ovat kuomun pahimpia likaajia, joten kuomua on hyvä pestä myös kauden aikana. Kuiva irtolika lähtee parhaiten harjaamalla. Lintujen jätösten kannattaa antaa kuivua ja harjata sen jälkeen.
Sunbrella-kankaat ovat lämpöherkkää 100% akryylikuitua. Pese kuomu käsin miedolla, haalealla saippuavedellä ja huuhtele runsaasti vettä käyttäen. Vesi saa olla enintään 30 ° C, sitä kuumemmassa lämpötilassa kangas saattaa kutistua. VA-Varuste suosittelee käyttämään erityisesti Sunbrella-kankaalle suunniteltua pesuainetta ja kuomukyllästettä.

Kuivata
Kuivata kuomu reilusti tuulettamalla sen kastuttua sateessa tai pestessä. Näin ehkäiset homeongelman syntymistä. Jos kuomuusi on ilmestynyt hometta, käsittele kuomu homeenpoistoaineella. Kyllästä kuomu aina homeenpoistoainekäsittelyn jälkeen.

Kyllästä vettä hylkiväksi
Uusi kuomu on käsitelty vettä hylkiväksi ja pintakäsittely on uusittava tarvittaessa kuomukyllästeellä. Voit helposti tarkistaa kyllästetarpeen suihkuttelemalla vettä kuomun päälle. Kuomun tulee olla kuiva kyllästeainetta levitettäessä. Suojaa kuomun ikkunat kyllästeen levittämisen ajaksi.
Venehotelii Inkoo käsittelee tilauksesta kuomut homeenpoistoaineella ja myös kyllästää ne.

Kuomun korjaus
Jos kuomusi menee rikki, muista, että esimerkiksi kuomun ikkunoita ja vetoketjuja voi uusia. Eli ennen kuomun uusimista kannattaa tarkistaa korjausmahdollisuus. Ota yhteyttä kuomuntekijään ja pyydä tarjous korjauksesta.
Venehotelii Inkoo hoitaa asiakasveneiden kuomunkorjauksia.

Kuomun talvisäilytys
Puhdista kuomu aina ennen talvisäilytystä. Säilytä kuomu talven yli lämpimässä tilassa, ei veneessä. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta ja tuuletuksesta. Näin ehkäiset homeongelman syntymistä.
Käyttöiän päättyessä uusi kuomu

Venekuomu kestää hyvin hoidettuna varsin pitkään, jopa reilusti yli 10 vuotta. Näitä hoito-ohjeita noudattamalla saat pidennettyä kuomusi käyttöikää merkittävästi. Ikääntyessään venekuomu alkaa pikkuhiljaa ratkeilla ompeleistaan. Tässä vaiheessa venekuomua voi vielä korjauttaa, ja näin pidentää kuomun käyttöikää. Kun kuomu saavuttaa käyttöikänsä loppupään, voit tilata mittojen mukaan uuden. Venehotelli Inkoo antaa mielellään lisävinkkejä ja -tietoa kuomun hoitoon liittyen.

Lisätiedot: Venehotelli Inkoo tai www.va-varuste.fi