Muista ainakin nämä 4 lakisääteistä venevarustetta!

Muista ainakin nämä 4 lakisääteistä venevarustetta!

Tänä vuonna moni veneilijä laskee veneensä vesille aikaisin. Poliisi muistuttaa, että veneeseen pitää ottaa mukaan lakisääteiset varusteet.
Venepoliisit eri puolilla Suomea ovat yleensä erityisen ahkeria tarkistamaan veneiden lakisääteiset varusteet juuri keväisin. Viisas veneilijä tarkistaa, että ainakin pakolliset varusteet ovat kunnossa.

Pakollisia varusteita veneessä ovat:

  • pelastusliivit kaikille veneessä oleville,
  • airo tai mela tai ankkuri köysineen,
  • tyhjennysväline (pumppu, äyskäri tai ämpäri),
  • asianmukaisesti tarkistettu käsisammutin.

Mikäli poliisi havaitsee puutteita pysäyttäessään veneen, hän kirjoittaa huolimattomalle veneilijälle sakon tai huomautuksen. Myös veneen rekisteröintitodistuksen on oltava vesillä mukana.
Sammutin vaaditaan, jos vesikulkuneuvossa on liekillä toimiva polttolaite, sisäkone tai yli 25 kW:n (yli 34hv) perämoottori. Käsisammuttimen (2kg) on oltava standardin EN 3 mukainen ja teholuokaltaan vähintään 8A 68. Sammuttimen tarkastus on tehtävä vuoden välein, eli sammuttimessa on oltava tarkistusleima.

Kaikissa moottorilla varustetuissa veneissä ja yli viisimetrisissä purjeveneissä on oltava pelastusliivit kaikille veneessä olijoille. Laki ei edellytä pelastusliivien pitämistä päällä, mutta Venehotelli Inkoo suosittelee, että kaikki veneessä olevat pitäisivät aina pelastusliivejä päällä!

Ankkurista ja airoista tai melasta on hyötyä, jos veneeseen tulee moottorivika.
Tyhjennysväline, äyskäri tai ämpäri, on tärkeä vuodon varalta.
Lue lisää poliisin verkkosivuilta.