Mitä varusteita veneillessä tarvitaan

Mitä varusteita veneillessä tarvitaan

Talvisäilytys on taas takanapäin ja veneilykausi on juuri alkamassa. Uusi vesiliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Veneen päällikkö vastaa siitä, että veneessä on tarvittavat varusteet. Miten valitsen sopivat pelastusliivit ja mitä muita varusteita veneillessä tarvitaan – kokosimme vinkkilistan varusteiden valintaan ja selvitimme myös, miksi pelastusliivit jäävät liian usein rannalle.

Ennen veneilemään lähtemistä päällikön pitää tarkistaa veneen varusteet ja varmistaa, että ne ovat kunnossa ja helposti saatavilla. Tarvittava varustemäärä riippuu veneen koosta ja paljonko veneessä on matkustajia. Jokaisella veneessä olevalla tulee olla pelastusliivit.

Veneessä tulee olla aina kaikille hyväksytyt ja sopivankokoiset pelastusliivit, pelastuspuvut tai muut kelluntapukineet helposti saatavilla. Lisäksi moottoriveneessä tai yli 5-metrisessä purjeveneessä tulee olla pilssipumppu tai äyskäri sekä airot, mela tai ankkuri köysineen. Jos perämoottorin teho on yli 25 kilowattia tai veneessä on sisäperä- tai sisämoottori, veneessä pitää olla myös tarkastettu käsisammutin.

Alle 12-metrisessä veneessä pitää olla myös laite, jolla voidaan antaa voimakas äänimerkki ja yli 12-metrisessä veneessä myös sumutorvi

Vinkkejä veneilyvarusteiden valintaan

  1. Hanki varusteet mieluiten asiantuntevasta erikoisliikkeestä. Näin saat luotettavat vastaukset kysymyksiisi.
  2. Valitse sopivat pelastusliivit käyttäjän painon mukaan ja sovita liivejä tai muuta kelluntapukinetta ennen ostopäätöstä. Tarkista, että pelastusliiveissä on CE-merkintä.
  3. Vain käytössä olevat varusteet suojaavat veneilijää: Ota hankkimasi varusteet aina mukaan, vaikka lähtisit vain lyhyelle venereissulle. Ja olitpa millä tahansa kokoonpanolla lähdössä vesille, niin kaikkien kannattaa pukea pelastusliivit päälle jo ennen laiturille menoa.

Traficomin kyselytutkimus paljastaa, miksi pelastusliivit jäävät liian usein rannalle

Kyselyn mukaan suurin syy siihen, miksi pelastusliivejä ei veneillessä käytetä, on yksinkertaisesti se, ettei pelastusliivejä ole. Myös pelastusliivien epämukavuus ja turvalliseksi arvioidut veneilyolosuhteet nostettiin esiin.

”Pelastusliivit ovat veneillessä halpa henkivakuutus ja ne kannattaa pitää puettuna aina, kun liikkuu vesillä. Pidetään liivit päällä ja näytetään vesimerkkiä turvallisen veneilykesän puolesta”, kannustaa Inkoon Venehotellin uusi toimitusjohtaja Kristian Räme.

Lisätietoja: Kristian Räme, tj., Inkoon Venehotelli, www.venehotelli.fi